Marka İsmi Nasıl Bulunur?

Marka ismi markanın temelini oluşturur ve uzun araştırmalara dayanan bir çalışmadır. Marka ismi bulunamadığından dolayı şirket açmayı erteleyen birçok insan vardır. Çünkü şirket kurarken marka ismi bulmaya genellikle büyük özen gösterilir. Farklı marka ismi olsun, özel bir marka ismi olsun, marka isminin bir hikayesi olsun, marka ve logo birbiriyle bağlantılı olsun, beni en iyi hangi marka ismi yansıtır gibi sorulara cevap ararken bu süreç de uzar gider.

Doğru marka ismi sizi rakiplerinizden bir adım öne çıkarır. Hedef kitlenize kolay ulaşmanızı ve başarılı bir marka olmanızı sağlar.

Başarılı Marka İsmi Nasıl Olur?

Her gün sayısız birçok marka duyuyoruz. Bilinen bir marka haline gelenler hem ismiyle hem de verdiği hizmet ile başarıya ulaşmış olanlardır. Burada doğru stratejiyi belirlemek çok önemli. Öncelikle strateji planı oluşturulmalı. Bu planda marka içeriği ne olacak, markanın hedefleri neler, marka amacımız ne, marka bu isimle nasıl bir imaj yaratacak, markanın kimliğini belirleyen unsurlar neler, markanın ses tonu nedir gibi sorular sorarak cevaplarını belirlemek gerekir. Ne kadar net bir marka stratejisi belirlenirse marka ismi de o kadar başarıya ulaşır.

Marka İsmi ve Marka Kimliği Oluşturma

Marka ismini tek bir şekilde ele alamayız. Marka sloganı, marka hikayesi, marka logosu, markanın renkleri, marka iletişim dili gibi kurumsal kimliği kapsayan tüm etkenleri bir bütün olarak ele almalıyız. Çünkü marka ismi belirlendikten sonraki aşama tüm bu kriterleri dahil ettiğimiz marka kurumsal kimlik çalışmalarının yapılması olacaktır.

Marka isminin 360 derece uyarlanabiliyor olması, hemen çağrışım yapması, doğru bir marka imajı oluşturması, marka amacına hizmet ediyor olması tam olarak markalaşmayı da beraberinde getirir. Markalaşmak demek hedefe ulaşmak demektir.

Marka İsmi ile Marka Hikayesi Arasındaki Bağ

Her marka sahibi markasıyla duygusal bağ kurmak ister. Bu şekilde markasının ismini benimser, daha çok içine siner ve bu şekilde daha da üretken ve verimli olur. Bu sebeple marka hikayesinin olması hem firma sahipleri açısından hem de müşteri açısından önemlidir. Müşteri de hikayesi olan marka isimleri arasında bağ kurar ve onlar için daha ilgi çekici hale gelir.

Marka hikayesi oluştururken, gerçekten kuruluş aşamasına kadar gelen olaylar örgüsü varsa yani gerçekten markanın bir yaşanmışlığı varsa hikayesi de hemen ortaya çıkar. Bazen de marka ismi sadece beğenildiği için belirlenmiştir. Böyle durumlarda isimle bağlantılı olacak logoyu yansıtacak, markanın imajını yansıtacak ve amaçlarına hizmet edecek bir hikaye yaratmak gerekir. Burada da ne kadar doğru yoldan, açıklayıcı ve ilgi çekici olursa, hikaye de o kadar akılda kalıcı olur.

Marka sloganı ise marka ismi ve marka hikayesi anlamlı bir bütün oluşturmalı, akılda kalıcı ve doğru mesajı vermelidir.

Marka İsmi Nasıl Olmalı?

Marka adı oluştururken dikkat edilmesi gereken ilk kriterlerden biri markanın anlaşılabilir, özgün ve söyleminin kolay olmasıdır. Kolay yazılabilir ve kolay okunabilir olmalıdır. Bu sayede akılda kalıcı, basit ama etkileyici bir isim belirlemiş oluruz. Marka ismi her zaman kulağa hoş gelmelidir. Olumsuz bir izlenim uyandırmamalı, olumsuz bir ifade kullanılmamalıdır. Toplumsal açıdan kabul görülebilir olmalıdır. Toplumun bakış açısına aykırı olmamalıdır. Marka ismi başta logo olmak üzere tüm kurumsal kimliğe kolay uygulanabilir olmalıdır. Son olarak da markanız ruhunuzu yansıtıyor olmalıdır. Marka isminiz özgün ve bir o kadar yaratıcı olmalıdır.

Marka İsmi Bulmak İçin Nasıl Bir Yol İzlemeliyiz?

Marka ismi bulmak kolay bir çalışma değildir. Uzun araştırmalar ve doğru yol haritası gerektirir. Bunun için marka danışmanlığı alınmakta fayda var. Marka ismini oluştururken aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Şirket Sahibinin İsmi ile Marka İsmi Belirlemek:

Şirket sahibinin marka ile duygusal bağ kurmasının en etkili yollardan biridir. Şirket sahibinin isim – soy isminden, ismindeki harflerden, baş harflerindeki kısaltmalardan yola çıkarak oluşturulan bir marka adı hem uzun soluklu olarak bu ismi sevmeyi hem de hemen benimsemeyi sağlar.

Hizmetin İçeriğinden Marka İsmi Belirlemek:

Şirket faaliyetine ve yapısına uygun bir isim belirlerken en çok kullanılan, pratik ve akılda kalan yöntemlerden biridir. Hizmet içeriğini hemen çağrıştıran bir marka adı kolay tanınmayı ve toplumda kolay yer edinmeyi saplar. Ayrıca seo açısından da markayı bir adım öne geçirir. Bunların en önemli örnekleri Yemek Sepeti, Getir, Ayakkabı Dünyası, Obilet gibi ismi duyulduğunda sektörü ve hizmet içeriği hemen akla gelen markalardır.

Hizmet İçeriklerini Birleştirerek Marka İsmi Belirlemek:

Firmanın vereceği hizmetleri, sektörünü ve yapısını anlatan iki ayrı ismi birleştirerek veya çağışım yaptırarak firma ismi oluşturmak da kolay bir yöntem olabilir. Mesela teknoloji firmaları ismin sonunda tech kullanması, kozmetik sektörü firmalarının cosmo kelimesini başka bir kelime ile birleştirerek kullanması gibi. Buradan hem sektörü anlıyoruz hem de hizmete uygun bir isim bulmuş oluyoruz.

Kısaltmaları Kullanarak Marka İsmi Oluşturmak:

Her zaman daha sade ve kısa isimler daha kullanışlı ve akılda kalıcı olur. İçeriği ve hizmet tanımı uzun olan bir firma, bu içeriklerin baş harflerini kullanarak, kısaltmalarla bir marka ismi oluşturabilir. Genellikle dernekler isimlerinde bu örneklere sıkça rastlarız.

Kulağa Hoş Gelen Bir Marka İsmi Bulmak:

Anlamca tamamen bağımsız, sadece söylenişi güzel, kullanımı kolay bir marka ismi oluşturulabilir ve tüm kurumsal kimliğe uyarlanabilir. Bunun için marka ismi bulma araçlarından destek alabilirsiniz.

Marka İsmi Oluşturmak İçin Kullanılacak Araçlar Nelerdir?

Marka ismi oluşturmanızda size kolaylık sağlayacak önemli platformlar mevcut. Bunlar içerisinde son zamanlarda sık başvurulan yöntemlerden biri chapGPT ile marka ismi bulmadır.

Diğer destek alabileceğiniz marka araçlarından bazıları; Namelix, Company Name Generaor, Dor-o-mator, NameSnack, GoDaddy, BizNameWiz, Name Mesh, Oberlo, Renderforest, Vepara, Business Name Generator gibi kullanışlı araçlardır.

Marka İsmi Bulduktan Sonra Ne Yapmalı?

Marka ismi bulduktan sonraki aşamalar, bu ismin kullanırlığı açısından özellikle dikkat edilmesi gereken aşamalardır. Alternatif marka isimlerini bulduktan sonra bu ismi farklı mecralarda ve kullanım yerlerinde kontrol etmek gerekir. Öncelikle marka tesciline bakılmalı ve marka tescili alınmalı. Daha sonra web site domaini uygun mu diye bakılmalı. Sosyal mecralarda o isimle kullanıcılar olup olmadığına bakılmalı. Bu ismin farklı dillerde kullanımı da araştırılmalı. Çünkü farklı dillerde hoşumuza gitmeyecek kullanımı olabilir. Tüm bu alanlarda marka ismimiz uygun ise artık uygulama aşamalarına geçilmeli. Marka isminiz hazır, marka logosunu tasarlamaya başlayabilirsiniz.

Diğer yazılarımıza buradan ulaşın.

 

İçerik Haritası